Låne penger til ny bolig

Låne penger til ny bolig

Når man flytter hjemmefra for første gang, er det gjerne uten å tenke på at man skal investere i bolig og at man skal etablere familie. Første gang man flytter hjemmefra, er det gjerne for å studere. Med noen unntak, velger størsteparten av nye studenter å leie bolig. Men det går ikke lang tid etter man flytter hjemmefra før presset dukker opp for å kjøpe seg bolig. I Norge er det blitt en del av kulturen at man skal eie egen bolig. Dette er ikke like vanlig i land nedover i Europa, for eksempel. Spesielt i storbyer i alle andre land enn Norge, er prisene så ekstremt høye at det er umulig for en person med en gjennomsnittsinntekt å kjøpe seg en bolig. Det er derfor mer vanlig at man leier i storbyer.

Men straks støvet etter eksamensslit legger seg, og man har fullført et studie og fått seg jobb, så kommer presset. Tjener man penger, bør man investere i bolig. For de fleste, med gjennomsnittsinntekter, så er ikke dette mulig uten å låne penger. De fleste vil derfor raskt måtte forholde seg til å sette seg inn i mulighetene for å låne penger slik at de kan få kjøpt seg en egen bolig og investere i fremtiden.

Vanskelig å kjøpe bolig uten å låne penger

For nyetablert ungdom som akkurat er ferdig med studier, med gjelden som følger med i form av studielån, og har fått seg jobb, så kan det være en utfordring å begynne å spare til å kjøpe bolig uten å låne penger. Boligpriser stiger raskere enn oppsparte bankinnskudd, og verdien av pengene man sparer vil derfor reduseres gradvis mens man forsøker å spare til sin første bolig. Uten at foreldre har hjulpet barna å spare mens de har vokst opp, om de hadde rom i økonomien til det, så har man til slutt ikke mange valg. Hvis man vil kjøpe seg bolig, er det i Norge forventet at man må låne penger. Samfunnet er bygget opp rundt at dette er måten man gjør det på, selv om prisene for boliger i byene i Norge tenderer til å øke såpass at ungdommen ikke har råd til dem selv om de får låne.

Man behøver derfor ikke å spare hele summen for å kjøpe et hus. Det er ganske vanlig i dag at bankene krever at man sparer 15-20%. Da er det overkommelig for nyetablerte å få seg en egen bolig. Selv om det er utfordrende, må man velge denne prioriteringen om man ønsker å kjøpe seg sitt eget hjem, slik at man kan låne penger til hus eller leilighet.

Muligheter for å låne penger

Mulighetene for å låne penger er store, selv for nyetablerte. Om man kan vise at man har egenkapitalen, får man det lånet man ønsker. Det kreves at man ikke har betalingsanmerkninger, eller at man ikke har skaffet seg for mye forbruksgjeld, men har man dette i orden, så får man lån. Mange velger til og med å ta opp forbrukslån for å dekke krav til egenkapital. Dette er ikke en smart løsning, da lånet da blir ganske dyrt. Men forskjellen er ikke stor for hvordan bankene tilbød 100% finansiering før kravene kom fra myndighetene om 15% egenkapital. Da tilbød man et såkalt topplån, som kostet like mye som et forbrukslån koster i dag.
v
Når man skal låne penger til bolig, er det smart å ha den påkrevde egenkapitalen slik at man stiller sterkere om økonomien snur. Man bør kunne tåle arbeidsledighet i kortere eller lengre tid, eller en eventuell renteøkning. På midten av 1980-tallet, hadde man sist en periode hvor prisene på boliglån var dyrere enn forbrukslån er i dag. Ingen forventer at dette skal skje i dag, men det er lurt a man kan tåle lit renteøkning slik at man ikke risikerer å selge hjemmet sitt.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *